Please wait. Loading...
 
Αποστολή σε φίλο
 
Το 2010: Η Χρονιά του Πνεύμονα
Πνεύμων 2010, 23(4):333-335
Νικόλαος Σιαφάκας
ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Είναι κοινή πεποίθηση μεταξύ των μελών του FIRS (Forum των Διεθνών Πνευμονολογικών Εταιρειών) που αποτελείται από την ATS, ACCP, ALAT, APRS, PATS, UNION και την Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία (ERS), ότι οι παθήσεις του Αναπνευστικού υποεκτιμούνται, παραβλέπονται ή και αγνοούνται από το κοινό, τους πολιτικούς και εκείνους που παίρνουν αποφάσεις για θέματα Υγείας στον Πλανήτη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) πρόσφατα θεωρεί ότι οι θάνατοι από τα αναπνευστικά νοσήματα είναι δεύτεροι στη σειρά μόνο μετά τα καρδιοαγγειακά, που ενώ αυτά έχουν τάση για μείωση, οι θάνατοι από το Αναπνευστικό συνεχώς αυξάνουν. Είναι γνωστό ότι η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) θα είναι η Τρίτη αιτία θανάτου στον κόσμο το 2020 από την 6η θέση που ήταν το 1990.

Σήμερα εκτιμάται ότι περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι πάσχουν από νοσήματα του Αναπνευστικού όπως Άσθμα, ΧΑΠ, Καρκίνο Πνεύμονα, Φυματίωση, Πνευμονία, Διαταραχές της Αναπνοής στον ύπνο κ.ά. και περισσότεροι από 12 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από αυτά κάθε χρόνο. Αν και οι παθήσεις του πνεύμονα παρουσιάζονται σε όλες τις χώρες, η συχνότητά τους είναι αυξημένη μεταξύ των φτωχών, των ηλικιωμένων και των αδυνάτων.

Στο κάπνισμα, που είναι ακόμη νόμιμο, χρεώνονται περισσότεροι από 5 εκατομμύρια θάνατοι το χρόνο και στη Φυματίωση που βρίσκεται σε έξαρση σε όλο τον κόσμο περισσότεροι από 1.7 εκατομμύρια.

Ακόμη οι Πνευμονίες σκοτώνουν 2 εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο κυρίως στις υποανάπτυκτες χώρες, παρόλο που υπάρχει σήμερα πλήρης θεραπεία.

Είναι συγκλονιστικό ότι οι περισσότεροι από τους 250.000 θανάτους το χρόνο από Άσθμα οφείλονται στην έλλειψη της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής σε πολλά μέρη του κόσμου. Τέλος ο Π.Ο.Υ υπολογίζει ότι ο μισός πληθυσμός της γης ζει σε ή πολύ κοντά σε περιοχές με πολύ κακή ποιότητα αέρα.

Παρόλο ότι οι αριθμοί του επιπολασμού και της θνησιμότητας από τα νοσήματα του Πνεύμονα είναι από τους πλέον εντυπωσιακούς, η Παγκόσμια Κοινότητα τους αγνοεί.

Για τους παραπάνω λόγους η FIRS αποφάσισε να χαρακτηρίσει το 2010 ως τη Χρονιά του Πνεύμονα και να αρχίσει μια τεράστια– παγκόσμια καμπάνια ενημέρωσης του κόσμου γύρο από τα Αναπνευστικά Νοσήματα.

Οι βασικοί στόχοι αυτής της καμπάνιας είναι:

1. Να αυξήσει την αναγνωρισιμότητα των παθήσεων του Πνεύμονα από το κοινό και τις γνώσεις γύρο από την επικινδυνότητά τους

2. Να προωθήσει πολιτικές καταπολέμησής τους

3. Να απαιτήσει περισσότερη χρηματοδότηση για βασική και κλινική έρευνα

4. Να περάσει το βασικό μήνυμα ότι η πρόληψη των Αναπνευστικών Νοσημάτων είναι οικονομικά πολύ πιο συμφέρουσα από την αντιμετώπισή τους ως κλινικές οντότητες

5. Να επιμένουμε ότι είναι βασικό δικαίωμα όλων των ανθρώπων να ζούμε σε περιβάλλον χωρίς ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Η πανστρατιά αυτή ξεκίνησε στο Cancun του Μεξικού όπου όλες οι Διεθνείς Πνευμονολογικές Εταιρείες, υπογράψανε τη ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ της Χρονιάς του Πνεύμονα και αποφασίσανε ότι η κάθε μία θα είναι υπεύθυνη για εκδηλώσεις στην Ήπειρό της αλλά όλες μαζί θα εργασθούνε στους διεθνείς οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη, Π.Ο.Υ, η Διεθνής Τράπεζα και άλλοι.

Στην Ευρώπη την ευθύνη της καμπάνιας είχε η ERS, η οποία βάσισε την όλη προσπάθεια, στη συνεργασία της με όλες τις Εθνικές Πνευμονολογικές Εταιρείες μέσω της FΕRS.

Έτσι, η κάθε Εθνική Εταιρεία, δήλωσε συμμετοχή στη κοινή προσπάθεια και έβαλε όλες της τις εκδηλώσεις κάτω από τη σημαία της “Χρονιάς του Πνεύμονα”. Τα εθνικά συνέδρια, οι επιστημονικές εκδηλώσεις, τα περιοδικά, χρησιμοποιήθηκαν σε κάθε Ευρωπαϊκή χώρα για να προκαλέσουν την προσοχή των ΜΜΕ, του κοινού και των εθνικών κυβερνήσεων. Στη χώρα μας την ευθύνη της καμπάνιας είχε η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία η οποία με επιτυχία προώθησε την ιδέα της κοινής δράσης εναντίων των Παθήσεων του Πνεύμονα.

Επιπλέον, η ERS σαν η Παν-Ευρωπαϊκή Εταιρεία, εκπροσωπώντας 11.000 Πνευμονολόγους, εστίασε τις προσπάθειές της σε όλους τους παν-ευρωπαϊκούς οργανισμούς αποφάσεων όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τους Ευρωπαίους Commissioners, τους Υπουργούς Υγείας των Ευρωπαϊκών χωρών και άλλους.

Η ERS οργάνωσε διάφορες παρεμβάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπως η προώθηση Καθαρού Αέρα στην Ευρώπη (10-3-2010) και επέδωσε το Βιβλίο του Καθαρού Αέρα της ERS, η προσπάθεια να πείσει τους Ευρωβουλευτές να αυξήσουν τα κονδύλια για την έρευνα στην Πνευμονολογία στο FP8 (13-4-2010), να προωθήσει την πρόληψη του Άσθματος (4-5-2010), να συσπειρώσει τη μάχη εναντίον του καπνίσματος (3-5-2010) και της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειες (28-6-2010).

Στη Βαρκελώνη, στη διάρκεια του Ετήσιου Συνεδρίου της ERS, της μεγαλύτερης σε παγκόσμια κλίμακα συνάντησης Πνευμονολόγων με 22.500 συμμετοχές, κύρια θέση είχε η Χρονιά του Πνεύμονα με αναφορές σ’ αυτή ακόμη και την τελετή έναρξης.

Τον Οκτώβριο, για πρώτη φορά έλαβε χώρα η Παγκόσμια Ημέρα Σπιρομέτρησης (14-10-2010). Ήταν η πρώτη παγκόσμια προσπάθεια προώθησης της χρησιμότητας της απλής αυτής εξέτασης στην πρώιμη διάγνωση των Αναπνευστικών Παθήσεων και μέσω αυτής η πρώτη μεγάλη καμπάνια γύρο από τα νοσήματα του Πνεύμονα. Η ιδέα ξεκίνησε από την ERS η οποία και ανέλαβε τον παγκόσμιο συντονισμό του εγχειρήματος. Ο σκοπός ήταν να πραγματοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες δωρεάν σπιρομετρήσεις στον κόσμο, την ίδια ημέρα και έτσι να προκληθεί το ενδιαφέρον του τύπου και του κοινού. Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας ξεπέρασαν κάθε προσδοκία αφού περισσότερες από 72 χώρες συμμετείχαν, με 700 κέντρα και τη μέχρι σήμερα καταμέτρηση 100.000 σπιρομετρήσεων. Στην Αυστραλία, τις Φιλιππίνες, τη Νότιο Αμερική αλλά κυρίως στην Ευρώπη οι Πνευμονολόγοι, ένωσαν τις δυνάμεις τους στο να αυξήσουν την καμπάνια γύρο από τον Πνεύμονα, μέσω αυτού του Παγκόσμιου γεγονότος. Η Ελλάδα μπορώ να ισχυρισθώ ότι ήταν ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής με κοντά τις 5.000 σπιρομετρήσεις. Θέλω εδώ να τονίσω ότι ο συντονισμός της όλης προσπάθειας και η οργάνωση από την ΕΠΕ προκάλεσαν τα ευμενέστερα σχόλια σε διεθνές επίπεδο και ήταν άλλο ένα παράδειγμα του όταν όλοι είμαστε ενωμένοι κατορθώνουμε το θεωρούμενο ακατόρθωτο.

Ένα άλλο επίσης σημαντικό γεγονός της Χρονιάς του Πνεύμονα ήταν η Υπουργική Σύνοδος με θέμα τις Χρόνιες παθήσεις όπου η ERS κατόρθωσε να συμπεριληφθούν και οι Χρόνιες Παθήσεις του Αναπνευστικού. Η συνέχεια αυτής της προσπάθειας θα είναι και η σύνταξη του Ευρωπαϊκού Roadmap του Αναπνευστικού. Μέσω αυτού η ERS θα κάνει προτάσεις σχεδιασμού ως προς το πώς θα αντιμετωπίσουμε την επιδημία των χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων τις επόμενες δεκαετίες στην Ευρώπη.

Όλες αυτές οι παρεμβάσεις ελπίζουμε ότι θα οδηγήσουν σε θετικές αποφάσεις για το Αναπνευστικό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπουργών Υγείας στο τέλος του χρόνου.

Τέλος, η αυλαία της Χρονιάς του Πνεύμονα στην Ευρώπη έπεσε στην Πορτογαλία στη διάρκεια του Ετήσιου Συνεδρίου των Πορτογάλων συναδέλφων μας.

Πιστεύουμε ακράδαντα, ότι η παγκόσμια αυτή πρώτη προσπάθεια να αφυπνίσει το κοινό όλου του κόσμου και να το ενώσει ενάντια στις παθήσεις του πνεύμονα ήταν πολύ επιτυχής. Εκπλαγήκαμε από τη μεγάλη συμμετοχή των Πνευμονολόγων σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη που απέδειξε την ανάγκη αλλά και τη χρησιμότητα μίας τέτοιας προσπάθειας. Όμως δεν φθάνει μόνο η καμπάνια. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί με σχεδιασμούς, με λύσεις, με δράσεις σε Εθνικό, Ευρωπαϊκό αλλά κυρίως Παγκόσμιο Επίπεδο.

BΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

(Βλέπε αγγλικό κείμενο)
© 2011 PNEUMON Magazine, Hellenic Bronchologic Society.
Developed by LogicONE Logo LogicONE