Please wait. Loading...
 
Αποστολή σε φίλο
 
Πανδημία γρίπης – Μια υπαρκτή απειλή;
Σωτήρης Τσιόδρας
Άρθρο σύνταξης
Η έως τώρα εξέλιξη της πανδημίας από το νέο στέλεχος γρίπης Α(Η1Ν1) σε όλο τον κόσμο, επιτρέπει να εξαχθούν προκαταρκτικά συμπεράσματα και εκτιμήσεις για την πιθανή εξέλιξη της πανδημίας τους επόμενους μήνες στη χώρα μας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ήδη τις χώρες του Βορείου ημισφαιρίου για το επερχόμενο πανδημικό κύμα το οποίο είναι αναπόφευκτο. Οι μέχρι τώρα καταγραφές της πορείας της πανδημίας δείχνουν πως ο νέος ιός εδραιώθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο και είναι αυτήν τη στιγμή το επικρατές κυκλοφορούν στέλεχος γρίπης στα περισσότερα μέρη του κόσμου. Η πανδημία θα επιμείνει τους επόμενους μήνες και στη χώρα μας καθώς ο ιός θα συνεχίσει να εξαπλώνεται σε ευαίσθητους μη άνοσους πληθυσμούς. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας ακόμη και μετά την κορύφωση της σε εθνικό επίπεδο, ενδέχεται να συνεχίσουν να υπάρχουν εντετοπισμένες εστίες με υψηλή μετάδοση της νόσου στη χώρα μας.

Στενή εργαστηριακή επιτήρηση καταδεικνύει τη γενετική σταθερότητα του νέου ιού και την απουσία έως τώρα μεταλλάξεως του σε μια πιο θανατηφόρο μορφή η οποία όμως δεν είναι δυνατόν να αποκλειστεί.

Η κλινική εικόνα της πανδημίας είναι παρόμοια σε όλες τις προσβεβλημένες χώρες. Πιο συγκεκριμένα η συντριπτική πλειοψηφία των προσβαλλομένων εμφανίζει ήπια κλινική εικόνα. Εν τούτοις ο ιός μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρή και θανατηφόρο νόσο ακόμη και σε νεαρά υγιή κατά τα άλλα άτομα. Το ποσοστό τέτοιων περιστατικών εξακολουθεί να είναι χαμηλό.

Παρά τα ανωτέρω ενθαρρυντικά δεδομένα ένας μεγάλος αριθμός ατόμων στη χώρα μας παραμένει ευάλωτος στον ιό. Ακόμη και με την παρούσα ήπια κλινική εικόνα, οι επιπτώσεις της πανδημίας κατά τη διάρκεια του επερχομένου κύματος μπορεί να είναι σημαντικές λόγω του μεγάλου ποσοστού προβολής του πληθυσμού λόγω ελλείψεως ανοσίας. Έτσι αριθμητικές υπερβολές θα υπάρξουν κυρίως στις επισκέψεις στις δομές υγείας. Ένα από τα σημαντικότερα άμεσα αναμενόμενα προβλήματα είναι ο μεγάλος αριθμός ασθενών που θα νοσούν σοβαρά και θα χρήζουν υποστηρίξεως σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Περίπου 15% των ασθενών που νοσηλεύονται χρήζουν υποστηρίξεως ΜΕΘ. Η πίεση για παροχή φροντίδας σε ΜΕΘ θα αυξηθεί και ενδεχομένως θα είναι διασπαστική για τη λειτουργία των ΜΕΘ ως προς την υποστήριξη και παροχή φροντίδας για άλλες απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις που απαιτούν φροντίδα ΜΕΘ.

Ο ιός εξακολουθεί να παραμένει ευαίσθητος στα 2 κύρια αντι-ιικά φάρμακα για τη γρίπη. Μεμονωμένα περιστατικά με αντοχή στο κύριο φάρμακο έναντι του ιού αναφέρονται σε παγκόσμιο επίπεδο παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Όμως η συνεχής εργαστηριακή παρακολούθηση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι αναγκαία.

Η νέα γρίπη δεν είναι ίδια με την εποχική γρίπη. Αρκετές σημαντικές διαφορές έχουν ήδη παρατηρηθεί στη νόσηση αυτή καθ΄αυτή μεταξύ της τρέχουσας πανδημικής γρίπης και επιδημιών εποχικής γρίπης όπως:

Οι ηλικιακές ομάδες που προσβάλλονται από την πανδημία είναι νεαρώτερες. Έως τώρα αυτό είναι αλήθεια για αυτούς που πιο συχνά προσβάλλονται και ιδιαίτερα για αυτούς που νοσούν σοβαρά (περίπου 80% των νοσηλειών σε άτομα ηλικίας <65 ετών) ή παρουσιάζουν θανατηφόρες επιπλοκές. Έως σήμερα οι περισσότερες σοβαρές περιπτώσεις και οι θάνατοι έχουν παρατηρηθεί σε ενήλικες κάτω της ηλικίας των 50 ετών σε χαρακτηριστική αντίθεση με αυτήν της εποχικής γρίπης όπου η πλειονότης των σοβαρών περιστατικών και των θανάτων (90%) αφορά άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Κλινικοί από όλον τον κόσμο περιγράφουν μια σοβαρότατη μορφή της νόσου ακόμη και σε νεαρά υγιή κατά τα άλλα άτομα η οποία σπανιότατα παρατηρείται στην εποχική γρίπη. Στη μορφή αυτή ο ιός άμεσα μολύνει τους πνεύμονες προκαλώντας σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια. Η σωτηρία αυτών των ανθρώπων εξαρτάται από εξειδικευμένη φροντίδα σε νοσοκομείο και ΜΕΘ. Απότομη αύξηση των αναγκών σε κλίνες ΜΕΘ για σοβαρά περιστατικά είναι αναμενόμενη και στη χώρα μας (πάνω από 150 κλίνες ΜΕΘ ανά ημέρα θα πρέπει να είναι διαθέσιμες σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις κατά την κορύφωση του πανδημικού κύματος.

Συγκεκριμένοι πληθυσμοί αποτελούν ευάλωτες ομάδες, υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο, επιπλοκές και ακόμη και θάνατο που οφείλεται στον νέο πανδημικό ιό όπως οι έγκυες γυναίκες και άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα όπως το άσθμα. Η δεξαμενή ασθενών που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου έχει παρουσιάσει δραματική αύξηση τις τελευταίες δεκαετίες. Η παχυσαρκία ένας παράγοντας συχνά εμφανιζόμενος σε σοβαρά και θανατηφόρα περιστατικά αποτελεί πλέον μια παγκόσμια επιδημία ενώ οι ασθενείς με άσθμα (230 εκατομμύρια παγκοσμίως) και με σακχαρώδη διαβήτη (220 εκατομμύρια παγκοσμίως) συνεχώς αυξάνονται. Φαίνεται πως η νόσος είναι ιδιαίτερα σοβαρή και οδηγεί σε νοσηλεία και θάνατο σε υψηλότερα ποσοστά σε ενδογενείς αυτόχθονες πληθυσμούς και μειονότητες (4-5 φορές υψηλότερος κίνδυνος σε σχέση με τον υπόλοιπο γενικό πληθυσμό). Πιθανή εξήγηση για αυτό το φαινόμενο είναι οι χαμηλότερες συνθήκες ζωής και γενικότερης καταστάσεως υγείας σε αυτούς τους πλυθυσμούς που αυξάνουν τη συχνότητα νόσων όπως το άσθμα και ο διαβήτης.

Συμπερασματικά η νέα πανδημία παρά την ηπιότητα της κλινικής εικόνας μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές επιπτώσεις στο σύστημα δημόσιας υγείας αλλά και στη γενικότερη διαταραχία της λειτουργίας των δομών της χώρας μας.
© 2011 PNEUMON Magazine, Hellenic Bronchologic Society.
Developed by LogicONE Logo LogicONE