Please wait. Loading...
 
Αποστολή σε φίλο
 
Περίπτωση νεαρού ενήλικα με ενδοθωρακική πλευρά ως τυχαίο απεικονιστικό εύρημα
Παρουσιάζεται η περίπτωση ασθενούς 22 ετών ο οποίος εισήχθη για διερεύνηση παθολογικής ακτινογραφίας θώρακα, που έγινε σε τυχαίο ακτινολογικό έλεγχο. Ο ασθενής ήταν ασυμπτωματικός, χωρίς ευρήματα από την κλινική εξέταση και με αρνητικό ατομικό αναμνηστικό. Η αξονική τομογραφία θώρακος ανέδειξε την ύπαρξη ενδοθωρακικής πλευράς συνοστεούμενης με το σπόνδυλο Θ3. Η ενδοθωρακική πλευρά αποτελεί μια σπανιότατη συγγενή ανωμαλία, εως τώρα έχουν αναφερθεί περίπου 40 περιπτώσεις, ενώ σε λίγες από αυτές έχει διενεργηθεί αξονική τομογραφία θώρακος. Η ανάγκη διάγνωσης αυτής της συγγενούς ανωμαλίας έγκειται στην αναγνώριση της καλοήθους φύσης της και τον αποκλεισμό άλλων παθολογικών καταστάσεων. Πνεύμων 2006; 19(4):393-395.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η ενδοθωρακική πλευρά αποτελεί μια εξαιρετικά σπάνια συγγενή ανωμαλία του θωρακικού κλωβού και ελάχιστα περιστατικά έχουν μελετηθεί με αξονική τομογραφία θώρακος.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ

Ασθενής 22 ετών, εισήχθη στην Πνευμονολογική κλινική για διερεύνηση παθολογικής ακτινογραφίας θώρακος που διενεργήθηκε κατά την κατάταξή του στις ένοπλες δυνάμεις.

Ο ασθενής ήταν ασυμπτωματικός και χωρίς ευρήματα από τη φυσική εξέταση. Το ατομικό αναμνηστικό και το οικογενειακό του ιστορικό ήταν ελεύθερα. Η α/α θώρακος ανέδειξε την παρουσία ταινιοειδούς σκιάσεως στο δεξιό ημιθωράκιο που εκτεινόταν από την κορυφή έως το σύστοιχο ημιδιάφραγμα με συνοδό άνωσή του (Εικόνα 1). Ο αιματολογικός και βιοχημικός έλεγχος ήταν φυσιολογικοί. Ο λειτουργικός έλεγχος της αναπνευστικής λειτουργίας του (σπιρομέτρηση, καμπύλη ροής όγκου, μέτρηση στατικών όγκων και διαχυτικής ικανότητας) και τα αέρια αίματος ήταν εντός των φυσιολογικών ορίων.

Η αξονική τομογραφία θώρακος ανέδειξε υπεράριθμη ενδοθωρακική πλευρά αρθρούμενη με το σώμα του τρίτου θωρακικού σπονδύλου δεξιά (Εικόνα 2). Η πλευρά εκτεινόταν μέχρι το σύστοιχο ημιδιάφραγμα με το οποίο συνδεόταν με ινώδη ταινία. Χαρακτηριστική ήταν η αναδίπλωση και των δύο πετάλων του υπεζωκότα (τοιχωματικό και περισπλάχνιο) πάνω στην υπεράριθμη πλευρά (Εικόνα 3).

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Η ενδοθωρακική πλευρά είναι μια σπάνια συγγενής ανωμαλία. Περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1947 και έκτοτε έχουν ανακοινωθεί 40 περίπου περιπτώσεις στη διεθνή βιβλιογραφία. Το 1/3 από αυτές έχουν περιγραφεί σε παιδιά.1,2

Η εμβρυολογική προέλευση της ανωμαλίας δεν έχει διευκρινιστεί επαρκώς. Φαίνεται οτι το κυρίαρχο γεγονός είναι η ατελής σύζευξη των κεφαλικών και ουραίων στοιχείων ενός σκληροτομίου, την 4η - 6η εμβρυϊκή εβδομάδα, με τελικό αποτέλεσμα τον σχηματισμό δύο αντί μίας πλευράς.2,3

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχουν συμπτώματα και η ανωμαλία αποκαλύπτεται μετά από τυχαίο ακτινολογικό έλεγχο ενώ σπανιότερα έχει αναφερθεί θωρακικό άλγος ή και αιμόπτυση.2 Η ενδοθωρακική πλευρά είναι μονήρης και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων βρίσκεται στο δεξιό ημιθωράκιο. Το κεφαλικό άκρο της αρθρώνεται είτε με το σώμα ενός σπονδύλου είτε με το οπισθοπλάγιο τμήμα μιας πλευράς.1 Σε μια μόνο περίπτωση η ανώμαλη πλευρά δεν φαινόταν να έχει εμφανή σύνδεση με πλευρά ή σώμα σπονδύλου.4 Η ενδοθωρακική πλευρά ξεκινά μεταξύ τρίτης και όγδοης πλευράς και φέρεται πλάγια ή προσθιοπλάγια καταλήγοντας κοντά στο διάφραγμα. Λιγότερο συχνά συνδέεται μαζί του, με ινώδη σύνδεσμο και καλύπτεται από τοιχωματικό και σπλαχνικό υπεζωκότα.

Η εμφάνισή της στην ακτινογραφία θώρακα μπορεί να μιμείται ανώμαλη πνευμονική φλέβα (scimitar syndrome), αποτιτάνωση του υπεζωκότα, ξένο σώμα, ενδοθωρακική κύστη, διπλασιασμό οισοφάγου, εξόστωση, όγκους οστών ή παροχέτευση θώρακος.5,6 Η διάγνωση τίθεται με αξονική τομογραφία θώρακος, όπου εκτός από την οστική φύση της βλάβης, αναδεικνύεται η αναδίπλωση και των δυο πετάλων του υπεζωκότα πάνω στην πλευρά, το ενδοθωρακικό λίπος και το ινώδες τμήμα που συνδέει το άκρο της πλευράς με το διάφραγμα.2

Η ενδοθωρακική πλευρά είναι μια σπάνια συγγενής ανωμαλία που δίνει σημειολογία σε πολύ λίγες περιπτώσεις. Η ακτινογραφία θώρακος είναι ενδεικτική της βλάβης, ενώ η CT θώρακος θα λύσει όποιο διαφοροδιαγνωστικό πρόβλημα προκύψει, απαλλάσσοντας τον ασθενή από περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Kelleher J, O'Connel DJ, MacMachon H. Intrathoracic rib: radiographic features of two cases. Br J Radiol 1979; 52:181-183.
  2. Kamarudin K, Wright NB, Pilling DW. Intrathoracic rib. Pediatr Radiol 1995; 25:60-61.
  3. Trigaux JP, Sibille Y, Van Beers B. Intrathoracic rib: CT features. J Comput Assist Tomogr 1990; 14:133-135.
  4. Peterson MS. CT demonstration of an intrathoracic rib. AJR 1993; 160:895.
  5. ΜacEnaeney P, Visweswaran A, Fennessy J, Masterson J. Supernumerary intrathoracic ribs: Imaging features of two cases. J Thoracic Imaging 2001; 16:123-6.
  6. Laufer L, Schulman H, Hertzanu Y. Intrathoracic rib demonstrated by helical CT with three-dimensional reconstruction. Eur Radiol 1999; 9:60-61.
© 2011 PNEUMON Magazine, Hellenic Bronchologic Society.
Developed by LogicONE Logo LogicONE